Sejarah Sekolah

            Sekolah Kebangsaan Ibok mula ditubuhkan pada 4 Oktober 1951 oleh Tuan Lock yang merupakan APO Kemaman. Ia terletak di luar Bandar di dalam daerah Kemaman, 15 Km dari Bandar Chukai. Keluasaan sekolah adalah 6.75 ekar.
            Penduduk di persekitaran sekolah merupakan penduduk kampung tradisional yang terletak di sepanjang jalan dan berkelompok di pekan Kampung Ibok. Kebanyakan penduduk kampung terdiri dari pada orang melayu yang bekerja sebagai petani dan penoreh getah. Sebahagian kecil penduduk merupakan orang cina bekerja sebagai perniaga kedai runcit.
            Sekolah Kebangsaan Ibok dahulunya mempunyai sebuah bangunan ketika ia mula bertapak. Dengan hanya mempunyai 5 bilik darjah dan murid seramai 26 orang. Namun pada 1 Jun 1969, ia berpindah ke bangunan baru yang mempunyai bangunan sebayak 4 buah yang mengandungi 13 bilik. Manakala bilangan murid adalah seramai 350 orang. Kebanyakannya adalah orang melayu yang tinggal dan menetap di Kampung Ibok,Yak Yah, Kg Pondok Pasir, Kg. Pondok Limau, Kg Padang Kemunting, Kg Jong Berlabuh dan Kg Batu Sembilan.
             Sekolah ini mula membuka kelas pendidikan khas (PIKBP) pada Januari 2007. Bilangan murid di sekolah Kebangsaan Ibok sehingga kini adalah adalah seramai 350 orang, manakala bilangan guru seramai 35 orang.

Who

Welcome My Blog